Dobrovolník a (koronavirová) krize

Naše neziskovky během nenadálé krize reagovaly rychle – a to nejen díky zkušenostem, ale např. i CRM systému. V zahraničí jsme hledali inspiraci, jak pomoc ještě vylepšit.

Dobrovolnictví v krizi

Dobrovolnictví v čase krize má svá specifika. Některé aktivity, které jste pěstovali jako koníček, se najednou stávají nezbytnou součástí zvládání situace. Pro neziskovku už není CRM systém “ta vymoženost”, ale jediná šance, jak rychle a efektivně zareagovat na nenadálou situaci. Jak se právě ukazuje, bez dobrovolníků by země nemohla fungovat.

Vstanou noví dobrovolníci

Pro naši situaci je typické, že se mění složení dobrovolníků. “Probudí” se dobrovolníci, kteří patří do Integrovaného záchranného systému ČR (IZS), ale objevují se mnozí noví a často na nečekaných místech. V případě koronavirové krize:

  • dobrovolníci IZS: dobrovolní hasiči, dobrovolníci psychosociální pomoci, dobrovolníci organizací typu Adra, Charita či Diakonie aj.,
  • lidé, kteří použijí dovednost, jíž je aktuálně zapotřebí (typicky šití roušek),
  • odborníci, kteří nabídnou svou specializaci (např. IT specialisté programující aplikace pro sousedskou pomoc),
  • lidé nabízející běžnou činnost, která se ale v době krize stává nedostatkovou (nyní třeba dovoz potravin)

Českou realitu hezky shrnul článek Občanská společnost vrací úder! na webu Neziskovky.cz. A jak vypadá dobrovolnictví za zavřenými hranicemi naší země?

Inspirace odjinud – někdo je na tom hůř

Mnoho zahraničních iniciativ cílí na sociálně nejzranitelnější skupiny, seniory, osamělé lidi a rodiny s nízkým příjmem. Inspirací pro naše poměry také může být podpora oblíbené restaurace nebo jiného místního podnikatele.

Potravinové banky

Se školami zavřely i školní jídelny a další místa s jídlem za dotovanou cenu nebo zdarma. Tyto služby v cizině hojně využívají senioři a rodiny s nízkým příjmem a uzávěra znamená další ránu pro rodinný rozpočet. Výpadek se snaží nahradit takzvané “soup kitchen”, kde dobrovolníci vaří zdarma nebo za drobný peníz či jinak pomáhají s provozem vývařovny. Mnozí také podporují penězi či balenými potravinami místní potravinovou banku. Na finanční sbírky pro potravinové banky se zaměřuje třeba program Feeding America. Na méně majetné myslí i sbírky na zdravotní výdaje, například GlobalGiving.

Být nablízku

Některé organizace myslí na negativní dopad sociální izolace a umožňují dělat společnost konkrétnímu staršímu člověku, například Alone. Díky tomu se můžete stát dobrovolníkem a neopustit při tom pohodlí domova. Dobrovolníci využívají telefonní hovoryvideohovory a textové chaty. „Svému starouškovi” volají pravidelně a služba tedy funguje částečně i jako kontrola, zda je dotyčný v pořádku. Pokud „klient” pracuje s počítačem, může mu dobrovolník také posílat zajímavé čtení či jinou potravu pro mysl, která pomůže člověku udržet humor a chuť do života. Dobrovolníci také obsluhují poradní služby typu Crisis Text Line. Tady je už ale potřeba absolvovat příslušný trénink.

Mezi studenty se rozšířily programy typu iCouldBe, které umožňují vyučování a doučování on-line či mentoring. Když se nemůžete poradit se spolužákem v lavici a rodič si neví, zapnete aplikaci a někdo vám už poradí. Není divu, že se taková věc stala v době všeobecného domácího vyučování nepostradatelnou.

Podpora místních podnikatelů

Už jste nakoupili přes internet u místního knihkupce, zašli do zahradnictví nebo si objednali guláš z místní hospody? Na takové výzvy narazíte na českém Facebooku. Mnohé provozy se přizpůsobily novým podmínkám a jídlo nebo pití vydávají přes okénko nebo i nově rozvážejí. V cizině navíc existují platformy, kde můžete koupit dárkový poukaz k nákupu nebo podpořit restauraci třeba nákupem kuchařky, a uchránit tak svůj oblíbený podnik před zavřením. Podnikatelé tak získají hotovost, která jim pomůže překonat ekonomické “bezvětří”. 

Nezapomínejte na své blízké

Přemýšlejte o tom, kdo ještě potřebuje pomoct, ale nezapomínejte na své blízké. Díky SkypeJitsi MeetSoundCloud a dalším technologiím můžete dělat divy: vyslechnete flétnový koncert neteře, přečtete babičce na dobrou noc kapitolu z oblíbené knížky nebo si prostě jen tak popovídáte. Zůstaňte na blízku.