Videokonference a schůzky on-line

Videokonference on-line zdarma nebo za peníze? CRM pro neziskovky vám poradí, která aplikace odpovídá vašim přáním a potřebám. Nebojte se a streamujte.

Komunikace v čase korony

Doba nás nutí komunikovat on-line. Jak se ale vyznat v záplavě videokonferencí, webinářů a telefonií? Každý přece potřebuje něco jiného. Jak říká projektový manažer Michael Adamec: „Interní schůzky řešíme přes Hangouts Meet, protože Nadace OSF využívá cloudové nástroje společnosti Google. Směrem k našim grantistům jsme však zvolili jiný přístup –⁠ webinář na platformě ZOOM.

Představíme vám několik možností, jak se domluvit, když se nemůžete sejít v zasedačce. Tyto aplikace využijete k poradě týmu, na pořádání seminářečtení pro domov seniorů nebo pro kroužek flétny na dálku. Pokud si nevyberete, CRM pro neziskovky vám rádi poradí řešení přímo na míru.

Skype: Prostě klasika

V mnoha neziskovkách padla první volba na Skype. Náhrada telefonu s výhodou chatu, videohovoru a konferenčního hovoru je zdarma, jen si ho musíte nainstalovat a zaregistrovat se. Pak už si jen vyhledáte kontakty těch druhých, a je to. Do jediného videohovoru se teoreticky připojí až padesát lidí. Můžete sdílet plochu svého zařízeníposílat soubory nebo si hovor nahrávat. Hovory a chaty můžete v přímém přenosu překládat funkcí „živé titulky“, nebo zachytit mluvený text pro neslyšícího či jako podklad pro zápis.

Když si zaplatíte Skype kredit, můžete navíc volat i na mobilní čísla a pevné linky. Skype také nabízí placenou variantu „For Business“ s  řadou pokročilých funkcí, třeba konferenční hovor o 250 lidech, virtuální tabuli nebo hlasování. V srpnu ji ale prý nahradí Microsoft Teams.

K nesporné výhodě Skypu patří, že ho používá hodně lidí a nabízí šikovné funkce. Kvalita hovoru ale leckdy pokulhává na pomalejších zařízeních. V intuitivní obsluze má rezervy a ne každý se chce někam registrovat. Výborně se hodí pro menší stabilní tým, jehož členové Skype už znají, mají a užívají. 

Hangout Meet: Google, jak ho neznáte

Google vyhledávač a Gmail zná každý, teď se hodí i Google Hangout. Zvolte ho, pokud máte všichni účet u Google a využíváte další aplikace, třeba Google disk. Zdarma si popovídáte až s deseti lidmi (v placené verzi s dvaceti pěti), které si vyhledáte podle e-mailu nebo telefonního čísla. Pro konferenční hovor se generuje link, který pošlete ostatním účastníkům e-mailem nebo přidáte do google kalendáře a ten dotyčné pozve. Videohovor nebo chat může běžet na PC i na mobilu a historie se ukládá do cloudu, takže ji uvidíte, kdekoliv se přihlásíte.  Za peníze si pak podobně jako se Skype zavoláte na pevné linky a mobilní telefony. 

Odradit vás může nutnost registrace. A pokud pořádáte zkoušku pěveckého sboru, také vám pravděpodobně nestačí. Hangout ocení uživatelé Google, kteří chtějí mít všechno v jednom cloudovém systému

Microsoft Teams: pro firemní týmy 

Tato aplikace vznikla pro týmovou komunikaci ve firmách a pozná se to. Jednotlivé konverzace (channels) se mohou připojit ke konkrétnímu projektu nebo tématu. Každý kanál má i vlastní úložiště dokumentů, což je pro týmovou práci poklad. Fungují zde prima možnosti jako nahrávání a živé titulky. Schůzku si můžete dát s 250 účastníky a „živá událost“ utáhne 10 000 diváků. Do MT se navíc mohou připojit lidé mimo organizaci jako „hosté“. 

Pokud má vaše neziskovka MS Office 365, užijete si aplikaci zdarma. Nic neplatíte také tehdy, když vám stačí menší úložný prostor a nepotřebujete schůzku zaznamenat. 

Uživatelé si ale stěžují, že ovládání je zbytečně složité a leccos musí nastavit manuálně. Mobilní podoba ve srovnání s Hangout Meet zatím neobstojí. Microsoft Teams si vybere tým pro skupinovou práci v rámci jedné organizace.

Zoom: Kvalitní přenos pro rychlé připojení

Populární software pro webináře hojně používají lektoři e-learningu a říká se, že patří mezi nejlepší. Chlubí se vysokou kvalitou zvuku a videa, což si ale užijete jen s rychlým připojením k internetu. Není náhoda, že právě v Zoomu zkouší některé pěvecké sbory. 

Zoom sdílí plochu, soubory, nabízí nadto i virtuální tabuli a nahrávání hovorů. Účastníci se „hlásí“ do diskuse pomocí ručičky nebo mohou vyplnit jednoduchou anketu. Lze propojit s Google kalendářem. Uživatelé chválí příjemné prostředí, intuitivní ovládání i zákaznickou podporu.

Zoom má ale svá malá minus. Pokud se pro něj rozhodnete, musí si ho nainstalovat všichni účastníci komunikace. Nechcete-li za aplikaci platit, hovor nesmí přesáhnout 40 minut a počet účastníků stovku. Zoom si užijete, když je vás hodně, umíte jednat rychle a máte dobré připojení

Jitsi Meet: Borec na konec

Webová konference společnosti Jitsi překvapí jednoduchostí. Nic nestahujete. Neregistrujete se. Prostě jen zadáte jméno videokonference, odkliknete a udělíte aplikaci povolení používat webovou kameru a mikrofon. A jste tam. Adresu z příkazového řádku pošlete ostatním účastníkům. Konferenci si můžete navíc zaheslovat. Pro bezpečnost dat hovoří nejen šifrování DTLS/SRTP, ale i doporučení od tvůrců šifrovaného prohlížeče Tor. A máte to zadarmo.

Jitsi Meet umí chatovat, sdílet obrazovku, on-line dokumenty nebo youtube video. Pokud máte účet na Dropbox, videohovor si i nahrajete. Při školení nebo třeba předčítání využijete šikovnou funkci „ztišit ostatní“ nebo „ručičku“ pro přihlášení do diskuse. Vypnout samozřejmě můžete i vlastní zvuk a obraz, aniž byste z konference vypadli. Aplikaci propojíte se svým Google nebo Microsoft kalendářem. 

Jitsi Meet potěší ty, kdo se neradi registrují či něco instalují. Hodí se také pro počítačově méně muzikální.