Technologie pro 2020: Vizualizace, animace a bezpečnost

CRM pro neziskovky, expertem na nové technologie, vybírá technologické trendy: vizualizaci dat, nástroje pro  kybernetickou bezpečnost i animační tabuli.

Čtyři technologie, které vám letos zjednoduší život

CRM, Office, Google Disk – některé technologie nebo aplikace dokážou změnit hodně. Vlít novou sílu do žil neziskovky, nadchnout vás i kolegy, ulevit od nudné administrativy nebo dokonce získat další příznivce a podporovatele. Vybrali jsme čtyři technologie, na které tato charakteristika sedí: vizualizaci dat, program simulující phisingové kampaně, bezpečnostní software a momentální hit v komunikaci – animační tabuli.

Data jako živá 

Máme spoustu dat, ale využíváme je pořádně? Tohle trápí mnoho neziskových organizací a to i za hranicemi české kotliny. Z loňského Charity Digital Sills Report vychází, že 59 % organizací by chtělo využívat svá data efektivněji a 48 % je chce lépe využít při zlepšování svých služeb.

Pokud vás tady taky tlačí pata, vyzkoušejte některý program na vizualizaci, třeba Tableau Desktop. Dokáže vizualizovat data z databáze nebo i tabulky, vytvářet dashboardy a interaktivní vizualizace. Připravíte s ním interaktivní prezentaci, takže se vám před očima rozvine průběh a dopad kampaně (či služby) nebo trendy dárcovství, popřípadě propojení obého. Zřetelně můžete sledovat účinnost fundraisingových nebo jiných kampaní a dělat pak dobrá rozhodnutí na základě tvrdých dat. Program použijete jak pro sebe, své kolegy i vaši další práci, tak pro vnější prezentaci.

Chcete-li vytěžit ze svých dat maximum, takový program čeká právě na vás. Zvládne ho každý, kdo používá excel. Nicméně lze propojit i s CRM, jako je třeba Salesforce.

Phishing – rybaření ve vodách nevědomosti

Možná se nelichotivé pozornosti hackerů dostalo i vám. Možná ještě ne. Nejúspěšnější způsob, kterým se „nepřítel“ dostane do systému, se nazývá phishing čili podvodná technika k získávání citlivých údajů. Stačí jediný člověk, klik na phishingový e-mail a bezpečnost veškerých dat neziskovky je ohrožena. A tím samozřejmě i její reputace.

Programy jako třeba Cofense Phisme vytváří neškodné phishingové e-maily. K čemu to je dobré? Vaši zaměstnanci a dobrovolníci si nanečisto vyzkouší, zda phishing rozpoznají. Pokud ne, díky aplikaci poznáte, koho ještě musíte důkladněji proškolit. Na neznalé totiž tento typ útoku cílí.

Cloud v bezpečí

Stejně tak platí, že data musí být v bezpečí i na webu. Ať už kvůli GDPR, tak kvůli případným reputačním a finančním škodám při jejich úniku. To je jasné každému.  

Neziskovka by měla mít instalovaný webový bezpečnostní systém. Ten nabízí bránu, která analyzujefiltruje a „dezinfikuje“ internetový provoz. A to dřív, než data vstoupí do vaší místní sítě. Podezřelé stránky nebo viry okamžitě zablokuje pro všechny počítače a síť zůstane v bezpečí. Webovou ochranu poskytuje řada větších firem, které se specializují na kybernetickou bezpečnost, například Avast má Avast Business Cloudcare.

Systém nevyžaduje téměř žádnou údržbu či kvalifikovaného IT odborníka, přitom vás finančně nezruinuje.

Animované video do každé neziskovky

Tiskové zprávy, e-mailové kampaně, statusy na sociálních sítích patří ke klasice. Vám se ale zdá, že to pořád není ono? Chybí vám nástroj, který svižně a názorně předá informace? A třeba i s trochou humoru? Pak otestujte některý z animačních programů, které kreslí a píšou na tabuli, třeba VideoScribe od Sparkol.

Nástroj vytrhne trn z paty především fundraiserům. Jak lépe vysvětlit, co děláte a proč darovat právě vám? (Školní) tabule velmi dobře funguje i v dospělosti. A vlastně si takto připravíte i instruktážní videa pro své dobrovolníkypropagaci kampaní nebo odlehčenou výroční zprávu pro své podporovatele. 

Nástroj používá texty a obrázky. Kreslí je postupně na tabuli a navíc je možné vylepšit video zvukovými stopami.  Animační program tvoří videa, která vypadají profesionálně a nestojí moc. Obrázky navíc často řeknete víc než slovy.