Giving Tuesday opět v Česku

O Black Friday slyšel každý. Giving Tuesday slavíme v Čechách teprve počtvrté. Je to mezinárodní den dárcovství, takže příležitost přispět penězi, darovat věc, navázat novou spolupráci nebo se stát dobrovolníkem. Vyskočí na vás z kalendáře 3. prosince.

Darujte know-how

Akce Giving Tuesday proběhla loni Facebookem a šlo často o finanční příspěvky, třeba na Nocleženku nebo Lízátka pro onkologické oddělení. Méně lidí ale ví, že můžete darovat také svůj čas a dovednosti. A to dokonce expertní dovednosti. Letos chce českou Giving Tuesday takto vyzkoušet organizace CRM pro neziskovky. Spolek pomáhá se zaváděním systému pro správu dat, který nadace Salesforce nabízí zdarma neziskovému sektoru. K tomu potřebuje dobrovolníky, kteří Salesforce rozumějí. Ředitelka Petra Joklová říká: „Hledáme adminy a developery, systém totiž často upravujeme na míru konkrétní neziskovce. Dobrovolníci u nás pomáhají přes cloud nebo využívají naše prostory. Přes výzvu hledáme jednorázovou pomoc i dlouhodobé dobrovolníky.

Když víte, co má smysl

Expertní dobrovolnictví se v českém prostředí pomalu, ale jistě prosazuje. Neziskovky po zkušených dobrovolnících sahají z různých důvodů. Chtějí se více věnovat vlastní činnosti, potřebují zlepšit chod organizace, fundraising nebo propagaci. Odborníci pomáhají v té konkrétní oblasti, ve které jsou dobří. Někdy jde jen o pomoc, jindy i o předávání zkušeností. Mnozí si chtějí rozšířit obzor, protože práce v jiném prostředí je obohacuje. Vedle toho vznikají spolky složené výhradně ze specialistů, které své služby nabízejí zdarma či za drobný peníz, vzpomeňme Mediky na ulici či Iuridicum Remedium. Prosincová Giving Tuesday je jednou z cest, jak sdílet své vědomosti pro dobrou věc.