Fundraising a globální trendy v roce 2020

Chatbot, tombola, loterie nebo bitcoin pomáhají i neziskovkám, někdy i zdarma. CRM pro neziskovky představuje globální fundraisingové trendy roku 2020.

Fundraisingové trendy velkého světa

Někdy se zdá, že na online fundrasingu už není co zlepšovat. Máte svou dobrou praxi, máte CRM… Stačí ale jediný pohled ven, mimo českou kotlinu, a otevřou se nové perspektivy. Mezinárodní scéna sází na umělou inteligencikryptoměnu a charitativní hrátky, jako jsou aukce, tomboly a loterie. Vybrali jsme ze současných trendů několik, které zaručeně dorazí i k nám. A možná to budete právě vy, kdo přinese do českých vod nové nápady ulovené v zahraničí.  

Actionbutton.org

Action Button zobrazí vaši kampaňslogan nebo CTA přímo v článcích hlavních médií. Software využívá algoritmus, který zobrazí vaši kampaň ve chvíli, kdy je čtenář připraven k akci. Zní to jako magie, ale funguje to. Aplikaci využívají velké neziskovky, třeba Amnesty International.

Botsforcharity.com

chatbotech čili chatujících robotech jsme už psali. Bots for Charity patří mezi ně a pro neziskovky se nabízí zdarma. Zatím v angličtině. Umělou inteligenci si nainstalujete podle instrukcí do Facebooku a nový parťák ve vašem týmu bude automaticky odpovídat na typové otázky potenciálních dárců. Hodí se všem, kdo chtějí urychlit rutinní konverzace na Messengeru.

Givetrack.org

Darovat lze i v bitcoinech. Možná teď nesouhlasně kroutíte hlavou, ale tato měna má pro dárce jednu nespornou výhodu. Umožňuje sledovat pohyb daru díky technologii blockchainu. No a když víte, co se za peníze koupilo, roste důvěra, obětavost i věrnost dárců. Tuto měnu neuplatníte v každé pokladničce, ovšem na fundraisingové platformě GiveTrack ano.

Givingloop.com

Givingloop se soustředí na pravidelné dárce, a to od A do Z. A že na to jde dobře, prozradí už jejich slogan Get Monthly Donation, Spread More Love doplněný obrázkem srdíčka. Software nabízí grafické komponenty pro webovky, jednoduché měsíční reporty pro dárce a další způsoby, jak vypěstovat solidní základnu dárců.

Rallyup.com

Člověk je tvor hravý a platí to i ve fundraisingu. Online tomboluaukci nebo loterii nabízí webová aplikace RallyUp. Za pár kliků si vytvoříte stránku akce, připravíte vstupenky, texty  děkovných e-mailů nebo nastavíte propagační nástroje. Všechno si neziskovka může upravit podle sebe. Dobrou zkušenost s touto webovou aplikací udělala například Michael J. Fox Foundation. A je to zadarmo.